"It was a hovel, growing out of the hillside without door or window, surrounded by quagmires of ordure and dirt of every description. A foul native invited us to enter. Cheese was the article being manufactured... the making of the cheese required him to blow into the tub for 10 minutes at a time. It accounts, perhaps, for the flavour possessed by certain Swiss cheeses.”

By current standards this clearly wasn’t the most comfortable place in which to spend the night. But if the Victorian mountaineer and writer Edward Whymper were to return today to Val d’Anniviers, he would be startled to find in place of the hovel what I consider to be the finest boutique hotel in the Alps.

On arrival at the four-star Bella Tola in the Valais village of St-Luc, the greeting from the owners, Anne-Françoise and Claude Buchs-Favre, is rather warmer than that of the ''foul native’’. As Whymper discovered 145 years ago, to find the best snowy Swiss peaks, you need to get off the beaten track.

Val d’Anniviers

Some of the best Swiss skiing is tucked away in remote valleys such as this one near Sierre, a two-hour journey from Geneva, that has yet to attract an international following and is all the more fun for it.

The Val d’Anniviers has four ski areas, with a single lift pass covering 140 miles of piste served by 45 lifts. Yet few British skiers have ever heard of St-Luc, Zinal, Grimentz and Vercorin. What they are missing is one of the most delightful ski regions in the Alps. A free bus system from the small medieval town of Vissoie in the middle of the valley links the four resorts, but ideally you need a car to get the best out of your stay here.

St-Luc has its own high and sunny ski area with dramatic views and sweeping pistes. Vercorin is a small but delightful family resort with gentle skiing above and below the tree-line. But serious skiers will be more attracted to Grimentz and to adjoining Zinal, which was once just a huddle of summer homes for shepherds.

I consider Grimentz to be the best-kept ski secret in Switzerland. Its time-blackened wooden chalets and mazots – barns mounted on mushroom-shaped stones to keep out vermin – are reminiscent of an undeveloped Zermatt and prices are much lower.

The ski area, served by a respectable 11 lifts, is of course much smaller but nevertheless world class, with runs to suit all standards. If you hire a local guide the off-piste is dramatic.


Après avoir introduit la Suisse par ses fromages et leur fabrication, le journaliste suit les traces du célèbre alpiniste-écrivain Edward Whymper - bien connu des anniviards-montagnards, surtout du côté de Zinal. Il continue son chemin pour aller passer la nuit au Bella-Tola de St-Luc, of course.

Cachés dans des vallées éloignées, quoiqu'à seulement 2 heures de Genève, le Val d'Anniviers avec ses 140 miles de pistes et ses 45 télé-machins. Peu de skieurs britanniques avaient jusqu'ici entendu parler de St-Luc, Zinal, Grimentz et Vercorin. Of course. Ils ne connaissent ainsi pas la plus précieuse région de ski des Alpest [c'est l'auteur, pas moi]. Le journaliste met ensuite en avant notre système de bus gratuit, mais relève toutefois que la voiture est plus pratique. Tout ceci au départ de la localité médiévale qu'est Vissoie, of course.

St-Luc a son réseau, ensoleillé et avec une vue imprenable et des pistes qui balayent langoureusement le paysage [là, c'est moi qui poétise]. Vercorin possède une petite mais délicieuse station de ski familiale bordant la limite des forêts. Mais les vrais skieurs seront plus enclins à rejoindre les pistes de Grimentz et de sa voisine Zinal qui était autrefois des mayens [ça, il faut en effet encore le leur préciser].

Le journaliste [pas moi] considère ensuite Grimentz comme le secret le mieux gardé de la planète [meuh non, je rigole: juste de Suisse, on s'en contentera]. On continue à se rengorger en lisant son admiration de nos chalets en bois bruni et de nos mazots. Enfin, on appréciera selon notre humeur la comparaison faite de notre village avec le souvenir d'un Zermatt en moins développé [bonjour l'idéalisme. :-/ ] et en moins cher.

Notre champ de pistes, s'il n'en a que 11 télé-machins, n'en demeure pas moins un réseau de classe mondiale qui répond à toutes les attentes. Et si vous vous allouez les services d'un guide pour faire du hors-piste, c'est tout simplement grandiose.


Voilà un article qui donnera du grain à moudre à tous ceux qui prétendent que les grimentzards sont gonflés. C'est tout de même pas tout le temps de notre faute, quand même!!! :roll:

Au fait, vous montez skier ce week-end?